Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Tudj meg többet az Ösztönös Szülésről! Statisztika
« 2023. február »
február
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Ösztönös Szülése volt?

Ha Mongan-módszerrel készült Ön is, hálásak vagyunk, ha megosztja velünk HypnoBirthing® szüléstörténetét, fotóját vagy videóját, sokakat inspirálhat általa.

Beküldéshez vegye fel velünk a kapcsolatot az osztonos.szules@gmail.com címen!
Az eredeti...

HypnoBirthing - Ösztönös Szülés. Az eredeti Mongan-módszer.

Ez a HypnoBirthing® tanácsadó rendelkezik a Nemzetközi HypnoBirthing® Intézet oklevelével, és az Intézethez társulva, annak háttértámogatásával jogosult a teljes HypnoBirthing® program oktatására.

gold seal 

HypnoBirthing Institute
Kérdése van?

Elérhetőségünk:

E-mail: osztonos.szules@gmail.com 
Telefon: +36 20 346 5721

 

Statisztika

Mit mondanak a számok? Érdemes megtanulni és használni a HypnoBirthing módszert?

Statisztikai adatok a HipnoSzülésről

Marie Mongan HypnoBirthing® módszerét világszerte már 34 országban használják, a HipnoSzülésekről szóló adatok az ilyen módon szülő anyák önkéntes beszámolóiból származnak. Magyarországra még éppen csak kezd begyűrűzni ez a módszer, így nem rendelkezünk hazai adatokkal.
2005-2010. között 2001 amerikai anya töltötte ki a HypnoBirthing® Intézet kérdőívét szülése után. Az ő adataikat a Listening to Mothers II. online felmérés 2006-os eredményeivel hasonlították össze, mely szintén amerikai anyák saját bevalláson alapuló adatait tartalmazza, és jól reprezentálja az amerikai átlagot. Néhány egyéb összehasonlító adat pedig az Egyesült Államokbeli élveszületési statisztikából származik.

“Births: Final Data for 2007”, by Joyce A. Martin, M.P.H.; Brady E. Hamilton, Ph.D.; Paul D. Sutton Ph.D.; Stephanie J. Ventura, M.A.; T.J. Mathews, M.S.; Sharon Kirmeyer, Ph.D.; and Michelle J.K. Osterman M.H.S.; Division of Vital Statistics. National Vital Statistics Reports, Volume 58, Number 24 August, 2010

Orvosi beavatkozások a vajúdás során

1. Ábra: Orvosi beavatkozások a vajúdás során

1. Ábra: Orvosi beavatkozások a vajúdás során.

HipnoSzülő anyák esetén sokkal kevesebb beavatkozás történt, mint a kontrollcsoportban.

Császármetszés

2. Ábra: Császármetszés

2. Ábra: Császármetszés.

HipnoBirthing® édesanyák jóval ritkábban (17%) éltek át műtéti szülést, mint az átlag (LTM II.: 32%; USA Élveszületési adatbázis: 31,8%). Nem különböztettük meg az első, illetve ismételt császármetszést.

Egészségügyi szolgáltató választása

A hüvelyi úton szülő HipnoBirthing® édesanyák 45%-a szülész-nőgyógyász szakorvost választott, 57%-uk szülésznőt vagy független bábát. Összehasonlításképp az LTM II. válaszadóinak 79%-át szülész-nőgyógyász szakorvos gondozta.

Elégedettség az egészségügyi szolgáltatóval

A választott szolgáltató által nyújtott szaksegítség gondoskodását a HipnoSzülő édesanyák 93%-a “jó”-nak vagy “kiváló”-nak értékelte. 86%-uk pedig “jó”-nak vagy “kiváló”-nak minősítette a kórház vagy születésház/szülőotthon ápolószemélyzetének gondoskodását.

A szülés helyszíne

A szülés helyszíne: az LTM II. és az USA Élveszületési adatbázis adatai szerint a szülések kevesebb, mint 1%-a zajlott otthon vagy születésházban/szülőotthonban. Az amerikai HipnoSzülők 7%-a szült otthon, és 6%-uk születésházban/szülőotthonban, fennmaradó részük pedig kórházban.

A várandósság hossza

3. Ábra: Várandósság hossza hetekben3. Ábra: Várandósság hossza hetekben.
A HypnoBirthing® újszülöttek gesztációs hetekben kifejezett érettsége jobban hasonlít a klasszikus haranggörbére, mint az országos (USA) adatok. Ez bizonyára annak tudható be, hogy HipnoSzüléskor sokkal ritkább a szülésindítás.

Születési súly

4. Ábra: Alacsony és nagy születési súly előfordulása4. Ábra: Alacsony és nagy születési súly előfordulása.
HipnoSzülő anyák kevesebb alacsony súlyú újszülöttről számoltak be, és több nagy súlyú babáról, mint az LTM II. vagy az USA Élveszületési adatbázis. A tény, hogy több HypnoBirthing® baba születik a 40. hét után, bizonyára hozzájárul a különbséghez, de a két, összehasonlításképp használt adatbázis sokkal szélesebb, vegyesebb populációból merít, és az eltérésekért több faktor is felelős lehet.

Az anyák közérzete a vajúdás során

5. Ábra: HypnoBirthing® anyák közérzete vajúdás alatt
5. Ábra: HypnoBirthing® anyák közérzete vajúdás alatt.

Mennyire segített a HypnoBirthing®?

6. Ábra: Mennyire segített a HypnoBirthing®?
6. Ábra: Megkértük az anyákat, hogy értékeljenek egy sor állítást aszerint, mennyire segített nekik az adott témában a HypnoBirthing®.
Látható azoknak az anyáknak az aránya, akik “egyetértek” vagy “tökéletesen egyetértek” válaszokat adtak az egyes kérdésekre.

Elégedettség a szülésélménnyel

500 anya válaszolt a kérdésre, hogy “A kisbabájával való találkozáson kívül mi volt Ön számára a legjobb élmény a szülésben?” A válaszok gyakran említették az erő érzését, kompetenciát, társuk bevonódását és támogatását, és nagyon gyakran említették a vajúdás és szülés könnyedségét és kellemességét.

77%-uk mondta, hogy bizonyosan újra használná a HypnoBirthing®-et egy következő szülésnél, és 19%-uk azt, hogy talán igen, talán nem használná újra.

87%-uk állította, hogy ajánlaná a HypnoBirthing®-et másoknak. 

Összeállította: Kathie Dolce, MS, PA, HBCE , HypnoBirthing® Institute

Fordította: Schimcsig Nóra, HBCE

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Bekezdések