Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Tudj meg többet az Ösztönös Szülésről! A Mongan-módszer
« 2023. február »
február
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Ösztönös Szülése volt?

Ha Mongan-módszerrel készült Ön is, hálásak vagyunk, ha megosztja velünk HypnoBirthing® szüléstörténetét, fotóját vagy videóját, sokakat inspirálhat általa.

Beküldéshez vegye fel velünk a kapcsolatot az osztonos.szules@gmail.com címen!
Az eredeti...

HypnoBirthing - Ösztönös Szülés. Az eredeti Mongan-módszer.

Ez a HypnoBirthing® tanácsadó rendelkezik a Nemzetközi HypnoBirthing® Intézet oklevelével, és az Intézethez társulva, annak háttértámogatásával jogosult a teljes HypnoBirthing® program oktatására.

gold seal 

HypnoBirthing Institute
Kérdése van?

Elérhetőségünk:

E-mail: osztonos.szules@gmail.com 
Telefon: +36 20 346 5721

 

A Mongan-módszer

Milyen egy Ösztönös Szülés? Ki az a Marie Mongan? Hogyan működik a módszere?

Az Ösztönös Szülés programot Mongan-módszerként is emlegetik. A világszerte HypnoBirthing néven ismeretes tanfolyamot adaptáltuk a magyar szabályozáshoz és szokásokhoz, igényekhez.
Ez a nyugodt, ösztönös szülésre készülődés egyedülálló módja, Marie Mongan ötlete alapján. Módszerünk nemcsak azért különleges, mert relaxációs technikákkal, mentálhigiénés támogatással gazdagítjuk - az Ösztönös Szülés program sokkal több, mint technika: filozófia.

 

Szülés békés nyugalomban, ösztönösen

Élete legnagyobb részében a legtöbb nő más asszonyok negatív szülésélményeit hallgatta. Mindenki, anyjától kezdve, nővérein, nagynénjein, unokatestvérein, barátain keresztül az idegenekig, el akarja mesélni neki szülése rémtörténeteit. Arra kondícionálták, hogy higgye, a szülés elviselhetetlen kínokkal jár, és ezért a nők napjainkban elmondhatatlanul rettegnek a szüléstől. Ettől a félelemtől aztán testük görcsösen feszültté válik, és ez a feszültség megakadályozza őket abban, hogy testük könnyedén végrehajtsa a szülés normális, élettani feladatát. Az eredmény? Épp az, amitől annyira féltek – hosszú, fájdalmas, csalódást keltő szülés.

Változzon a szülés ismét nyugodt, gyönyörű és békés élménnyé!

 A szülésre készülődés egyszerű programja segítségével a nők megtanulják elengedni félelmetes történeteikhez és a tévhitekhez kötődő érzelmeiket, és megtanulják a szülést újra normálisnak látni. Megtanulnak bízni abban, hogy testük tudja, hogyan kell egy gyermeket a világra hozni, gyengéd és nyugodt módon, a Természet eredeti szándéka szerint.
Az Ösztönös Szülés Önnek és kísérőjének a magabiztos várakozás örömét tanítja meg, melyet gyengéd szülés követ... Ez művészet lenne? A Mongan-módszer koncepciója egyszerre ősi és modern – évezredes bölcsességet egyesítünk a legmodernebb felfedezések tanulságaival.

Segítségünkkel megérti, hogyan működnek a szülőizmok tökéletes harmóniában - amire teremtették őket -, ha a teste eléggé ellazult, és bízik a szülésben. Megtanulja elérni ezt az ellazulást, mély nyugalmat, megszabadulva attól a feszültségtől, melyet a félelem teremt, és megtanulja, hogyan hagyatkozhat természetes szülési ösztöneire egy nyugodt, derűs, kellemes szülés érdekében.

Amikor egy asszony megfelelően felkészült a szülésre, és mikor a test és a lélek harmóniában vannak, a természet szabadon működhet azon a remekül kitalált módon, mely minden más lénynek is megadatott. Módszerünk azt tanítja: félelem és feszültség hiányában, és ha nincs különleges (orvosi) indoka, a természetes szülésnek nem a nagy fájdalmakról, szenvedésről kell szólnia....
Lenyűgözik majd a Nemzetközi HypnoBirthing Intézet filmjei: anyák, akik nyugodtan, derűsen mosolyognak, amint megélik a gyengéd, Ösztönös Szülést...

 

Mélyrelaxáció, vezetett meditáció

Amikor Ösztönös Szülés programunk segítségével hozza világra gyermekét, nem furcsa transzban vagy az eseményeket átaludva teszi ezt.
Amit ilyenkor tapasztal, hasonlít a nappali álmodozásra, vagy arra az elmélyült, fókuszált figyelemre, melyet könyv olvasásakor vagy film nézésekor tapasztalhat, vagy például a tábortűzbe bámulva. Jókedvű lesz, talán csevegős is – uralja testét. Éber a teljes folyamat alatt, így érzékeli méhe hullámait és kisbabája kifelé haladását, de mivel megtanította testének a teljes ellazulást, ha szeretné, meghatározhatja, mennyire és hogyan érzékelje ezt.
A szülést a nyugodt ellazultság hangulatában fogja megélni, mentesen a félelemtől, mely akadályozhatná izmai természet által rendelt munkáját. Ebben a kellemes állapotban pedig teste saját endorfinjai árasztják el, eltöltik örömmel – stresszhormonok helyett, melyek görcsösséget, fájdalmat, és a szülés elhúzódását okozhatnák.

Mongan-módszerben képzett tanácsadóink ma már a világ rengeteg országában tanítják sikerrel a nőknek és kísérőtársaiknak, hogy bízzanak a szülésben, és engedjék el félelmeiket és korlátozó gondolataikat.

 

Szülés félelem nélkül

Dr. Grantly Dick-Read 1953-as könyve (Szülés félelem nélkül) egyedülálló volt a maga nemében. Szülészorvosként felfigyelt praxisa azon néhány esetére, ahol a szülőnő fájdalommentesen, könnyedén hozta világra gyermekét, s megfigyeléseit abban a reményben publikálta, hogy valamennyi nő számára megkönnyíthesse a szülést. Legfontosabb felismerése a Félelem-Feszültség-Fájdalom-szindróma volt, s ezen alapul az Ösztönös Szülés programunk is (mely azóta, persze, sok új tudományos felfedezéssel, és három évtizedes oktatási tapasztalatainkkal is gazdagodott).

A lélektan számos felismerése segít immár minket, amikor együtt szeretnénk dolgozni a saját tudatalattinkkal fontos céljaink eléréséért. Marie Mongan módszere pedig egyesíti ezeket a szülészet azon felfedezéseivel, melyek az élettani folyamatok csodálatos dizájnját írják le, hogy a szülőpárok életük e fontos időszakában megerősödhessenek bölcs ösztöneiket áhítattal megcsodálva önmagukban.

Marie F. Mongan

Marie Mongan

Marie F. Mongan (M. Ed., M.Hy.) 1933-2019.

Sokan becenevén, Mickey-ként ismerték a HypnoBirthing® Intézet alapítóját, elismert terapeutát, több, mint 30 éves tapasztalattal a hipnoterápia és az oktatás területén. Kitüntették hipnoterapeuta munkásságáért a National Guild of Hypnotists szakmai szervezet Elnöki díjával és a Charles Tebbets díjjal. Kitüntették továbbá a Ford Alapítvány Harvard Egyetemi Ösztöndíjával, illetve 2011-ben a One World Birth weboldal internetes szavazásán a világ szülészetének hősévé választották.

Karrierje korábbi szakaszában kiváló pedagógus volt. Négy felnőtt gyermeke, 17 unokája, 2 dédunokája búcsúztatta. Gyermekei az 50-es, 60-as években születtek, programja előfutárának tekinthető módszer segítségével.

Széles körben elterjedt, népszerű könyve: Szülés, ahol én irányítok! az Ösztönös Szülés tanfolyamok kézikönyve.

 

Az Intézet

A Marie Mongan által alapított és vezetett intézet világszerte már 45 országban van jelen az általa képzett és vizsgáztatott Ösztönös Szülés tanácsadók révén.

Az eredeti Mongan-módszert hiteles színvonalon csak az Intézettel kapcsolatban álló oktatóktól sajátíthatja el. A HypnoBirthing® Intézet licenszével rendelkező tanácsadók mind HBCE minősítéssel rendelkeznek. (HBCE a “HypnoBirthing Childbirth Educator” rövidítése.) Az Ösztönös Szülés program tanácsadói mindnyájan betartják az Intézet Etikai Kódexét, folyamatosan képzik magukat, s évente megújítják licenszüket.

Az aktuálisan érvényes licensszel rendelkező magyar oktatók listájának megtekintéséhez az Intézet honlapján a keresőbe írja be Budapestet.

Az Intézet gyűjti a tanfolyamon részt vett családok visszajelzéseit elégedettségükről, s így folyamatosan fejleszti a tanfolyamok minőségét. Az Intézet gyűjti továbbá az Ösztönös Szülésekről szóló adatokat a szülők önkéntes visszajelzéseiből, ezekből nyilvános statisztikákat készít a Mongan-módszer jellemzésére.

Kérdéseivel, visszajelzéseivel, esetleges panaszával forduljon bátran legközelebbi tanácsadónkhoz, vagy (angol nyelven) közvetlenül a HypnoBirthing® Intézethez!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Bekezdések