Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Bővebben a HipnoSzülésről Hipnózis és önhipnózis
« 2019. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
HipnoSzülése volt?

Ha Önnek HipnoSzülése volt, hálásak lennénk, ha megosztaná velünk szüléstörténetét, esetleg fotóját vagy videóját!

Beküldéshez vegye fel velünk a kapcsolatot a hipnoszules@gmail.com címen!
Az eredeti...

HypnoBirthing - az eredeti Mongan-módszer.

Ez a HipnoSzülés tanácsadó rendelkezik a HypnoBirthing Intézet oklevelével, és az Intézethez társulva, annak háttértámogatásával jogosult a teljes HypnoBirthing program oktatására.

 

null

 

HypnoBirthing Institute
Kérdése van?

Elérhetőségünk:

E-mail: hipnoszules@gmail.com
Telefon: +36 20 346 5721

 

Hipnózis és önhipnózis

A hipnózis egy módosult tudatállapot - melyhez hasonlót mindenki tapasztal naponta akár többször is (pl. elalvás előtt, vagy ébredés után, nappali álmodozáskor, stb.). Az önhipnózis egyszerűen olyan hipnózis, melyet valaki önmagán vált ki.

Néhány szó a hipnózisról


A hipnózis egy módosult tudatállapot - mely azonban egyáltalán nem nehezen elérhető vagy bizarr, hiszen mindenki tapasztal hasonlót naponta akár többször is (pl. elalvás előtt, vagy ébredés után, nappali álmodozáskor, stb.).

Hipnózison olykor a hipnózist, a tudatállapotot, aktívan, tudatosan használó terápiát is értenek - bár erre inkább hipnoterápiaként szoktak hivatkozni. Ugyanakkor a hipnózis már önmagában is gyógyító hatású (relaxált állapot).

Az önhipnózis egyszerűen olyan hipnózis, melyet valaki önmagán vált ki. Van, aki úgy tartja, minden hipnózis önhipnózis (hiszen csak magam vagyok képes a tudatállapotomat módosítani, másnak pusztán megengedem, hogy segítsen ebben)!

A hipnózist sokan valamilyen ezoterikus humbugnak gondolják, pedig egy tudományosan sokat kutatott terület, igazoltan létező jelenség! A legtekintélyesebb orvosi szaklapok (pl. British Medical Journal) is közöltek több kutatást, mely bizonyította a hipnoterápia gyógyászati hatását. Nem véletlen, hogy orvosi használata elterjedt, például fogászati vagy műtéti fájdalomcsillapítás céljára, dohányzásról való leszokás támogatására, vagy más célokra.

 

Milyen a hipnózis?

A hipnózist olykor transzként emlegetik, s ez félreértéseket is okoz. Sokan úgy tartják ez valamiféle alvásszerű állapot, amikor nem tudunk magunkról - holott aki hipnózisban van, teljesen tudatánál van!

Mások azt hiszik, aki hipnózisban van, az semmit sem tud a külvilágról - holott csak arról van szó, hogy ugyan mindent érzékel belőle, de csak annak szentel figyelmet, amit fontosnak tart - s csekélységeket nem méltat figyelemre, holott tehetné.

Fentiek miatt teljesen megalapozatlan az a félreértés, hogy aki hipnózisban szül, esetleg "átalussza" saját szülését! Mi sem áll távolabb az igazságtól! Hiszen éppen elmélyült figyelmi fókusza miatt lesz sokkal jobban tudatában annak, hogy mi zajlik le benne (és kisbabájában), mint mások, akik nem használtak hipnózist!

A hipnózisnak van egy olyan sajátossága, amit mélységként szoktak emlegetni. Bizonyos terápiás hatások mélyebb hipnózisban erősebbek - ugyanakkor már a felületes hipnózis is hipnózis, annak jótékony erejével! Így már első alkalommal is eláraszt minket a békesség - mégis, a gyakorlás a kulcs ahhoz, hogy igen gyorsan érjünk el igen mély hipnózist, annak minden áldásos hatásával.

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy a hipnózist csak a tévé show-műsoraiból ismerik, ahol a színpadi hipnotizőr bizarr mutatványait láthatták. Természetesen egy show-műsornak az a célja, hogy lenyűgözze és szórakoztassa a közönséget - azonban a hipnózis alanyokat erre a célra önként jelentkezők közül válogatják. A való élet egészségjavító célú hipnózisa szigorú etikai normák között tevékenykedő szakemberek közreműködésével zajlik. Azt is jó tudnunk, hogy hipnózis ide vagy oda, senki sem vehető rá olyasmire, ami ellentétes a meggyőződésével vagy erkölcsi normáival!

 

Hogyan tanulható a hipnózis?

A hipnózis során az anya intellektusa megtanul megnyugodni és elengedni minden feszültséget, terhet.

Ez egy fokozatos folyamat, ahol lépésről lépésre haladunk, erőltetés, siettetés nélkül, és a nők könnyen boldogulnak. Ahogyan egyre ellazultabb állapotot tanul meg elérni, érzékelni fogja, hogy teste minden egyes szervét, minden egyes izmát remekül érzékeli, és korábban sosem tapasztalt mértékben kapcsolatba kerül velük.

A gyakorlással pedig egyre könnyebben, gyorsabban éri el ezt az állapotot, illetve marad meg abban hosszabb időre, így magabiztosan várja szülését, hiszen a kórházi környezet jövésmenése sem fogja tudni megzavarni abban, hogy mély hipnózist érjen el, és ezáltal a tökéletes testi-lelki harmónia állapotában hozza világra gyermekét. Néhány hét vagy hónap során napi pár perc gyakorlás, és derűsen, magabiztosan, ereje teljében és nyugodtan készülhet a szülésre, és az örömteli pillanatra, amikor családjuk új jövevényével összebújva ünnepelhetnek.

Az önhipnózis önállóan is elsajátítható, de sokat könnyít és gyorsít a tanuláson, ha segítőtársunk van, aki alkalmanként betölti a hipnotizőr szerepét. A csoportban tanulás is megkönnyíti a folyamatot, hiszen "sorstársainktól", illetve tapasztalataikból is tanulhatunk, miközben kölcsönösen motiváljuk egymást.

Manapság már CD-k, DVD-k is kaphatók, melyek segítenek a gyakorlásban, illetve hipnoterapeuta segítségét is kérhetjük, hogy hiteles szakembertől tanuljunk. (A hipnoterapeuták ugyanakkor nem feltétlenül ismerik alaposan a természetes szülés testi-lelki folyamatait, így az általuk tanított szülési hipnózis nem feltétlenül azonos a Mongan-módszer tanfolyamán tanultakkal!)

 

A hipnoterápiáról

A HypnoBirthing® szülésfelkészítők nem mind hipnoterapeuták. Azt, hogy ki jogosult a hipnoterapeuta cím viselésére, minden országban szigorúan szabályozzák. Magyarországon ehhez pszichológus vagy orvosi diploma szükséges, továbbá szakképzés, saját élmény és szupervízióban (azaz felügyelet mellett) megszerzett gyakorlat.

Noha az alapos képzettség hasznos, ugyanakkor a hipnózis alapvetően egy egyszerű dolog, nem nehéz, sem pedig misztikus, így vannak hipnotizőröket és hipnoterapeutákat tömörítő szervezetek, például a National Guild of Hypnotists, mely hangsúlyozza, hogy a hipnózist nem szabadna medikalizálni és korlátozni, monopolizálni a hozzáférést.

A HypnoBirthing® szülésfelkészítők szigorú etikai kódexet követnek, mely leszögezi, hogy a kliens jólléte, érdeke mindenek felett áll. A HBCE szülésfelkészítők kompetenciájába beletartozik a szülési önhipnózis oktatása egyéni vagy csoportos keretek között, illetve egy személyes konzultáció a kliens kérésére, de nem tartozik bele hipnoterápia folytatása. Amikor testi-lelki egészségügyi probléma merül fel, klienseinket mindig szakemberhez (orvos, szülésznő, hipnoterapeuta, pszichoterapeuta, pszichiáter, természetgyógyász, stb.) tanácsoljuk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Bekezdések