Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Tudj meg többet az Ösztönös Szülésről! Mi történik a tanfolyam alkalmain?
« 2023. február »
február
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Ösztönös Szülése volt?

Ha Mongan-módszerrel készült Ön is, hálásak vagyunk, ha megosztja velünk HypnoBirthing® szüléstörténetét, fotóját vagy videóját, sokakat inspirálhat általa.

Beküldéshez vegye fel velünk a kapcsolatot az osztonos.szules@gmail.com címen!
Az eredeti...

HypnoBirthing - Ösztönös Szülés. Az eredeti Mongan-módszer.

Ez a HypnoBirthing® tanácsadó rendelkezik a Nemzetközi HypnoBirthing® Intézet oklevelével, és az Intézethez társulva, annak háttértámogatásával jogosult a teljes HypnoBirthing® program oktatására.

gold seal 

HypnoBirthing Institute
Kérdése van?

Elérhetőségünk:

E-mail: osztonos.szules@gmail.com 
Telefon: +36 20 346 5721

 

Mi történik a tanfolyam alkalmain?

Az Ösztönös Szülés program a HypnoBirthing módszer Magyarországra adaptált változata.

Néhány szó az egészségügy határterületeiről, beleértve a hipnózist is

 

A Mongan-módszer tanfolyamain a szülés nem-egészségügyi aspektusaira fókuszálunk, csoportjainkon semmiféle klinikai tevékenység nem történik, tehát nem helyettesíti tanfolyamunk az egészségügyi szakemberek vizsgálatát, gondozását, felkészítő munkáját, terápiáját. Hipnózist, hipnoterápiát nem végzünk. Kifejezetten bátorítjuk, hogy testi és lelki egészségét, illetve kisbabája egészségét érintő kérdésekkel forduljon bizalommal szülésznőjéhez, orvosához, védőnőjéhez, pszichológusához, gyermekorvosához, amíg megnyugtató válaszokra nem talál!


Tanfolyamaink továbbá nem ezoterikus jellegűek, világnézetileg kifejezetten semlegesek, két lábbal a földön állunk. Tudjuk azonban, hogy a szülés-születés központi helyet foglal el egy család életében, és ennek a spiritualitás is fontos része (lehet). A legnagyobb tiszteletben tartjuk és alázattal bátorítjuk ezt. Témaköreink a praktikus dolgokra irányulnak, kijelentéseink a tudományra támaszkodnak.

Az Ösztönös Szülés (HypnoBirthing®) tanácsadók szigorú etikai kódexet követnek, mely leszögezi, hogy a kliens jólléte, érdeke mindenek felett áll. A HBCE kompetenciájába beletartozik a Mongan-módszer oktatása egyéni vagy csoportos keretek között, illetve egy személyes konzultáció a kliens kérésére, de nem tartozik bele terápia folytatása (hacsak nincs kifejezetten egyéb terapeuta végzettsége is). Amikor testi-lelki egészségügyi kérdés, probléma merül fel, klienseinket mindig szakemberhez tanácsoljuk.

 

Mi történik tehát?

Relaxációt tanítunk, vezetett képekkel meditációt, testhelyzeteket, légzést, és a család tagjai közötti kölcsönös kapcsolódás támogatását várhatják csoportjainkon, továbbá a szüléssel kapcsolatos lehetőségek és alapvető élettani tények átbeszélését. Megtanítjuk, hogyan fordíthatja figyelmét befelé, bízva testében és a babájában. Mindennek eredményeként érzelmileg megerősödik, kontrollérzete fokozódik. Képes lesz kezelni a szülés izgalmát, a vele járó körülményeket, akár a váratlan helyzetekben is magabiztosabb lehet, készen állva kisbabájának gyengéd üdvözlésére.

Bár remek eredményekkel büszkélkedhetünk (résztvevőink elsöprő többsége jelzi vissza, hogy sokkal magabiztosabbá vált), jelentősebb mértékű szorongás, vagy bármilyen egyéb lelki kihívással, fokozott stresszel nehezített várandósság esetén tanácsadóink kiváló perinatális szaktanácsadókat, illetve pszichoterapeutákat tudnak figyelmükbe ajánlani, akik hozzánk hasonló szellemiségben dolgoznak, azonban tanácsadóinknál szélesebb kompetenciakörben, mélyebb tudással, például a hipnózis személyre szabott, gyógyító eszköztárával és egyéb módszerekkel állhatnak rendelkezésükre.

 

Miért hatékony eszköz szüléskor a relaxáció?

Sokaknak erről a transz jut eszébe, s ez félreértéseket is okoz. Sokan úgy tartják ez valamiféle alvásszerű állapot, holott aki relaxál, teljesen tudatánál van! Ugyan mindent érzékel a külvilágból, de csak annak szentel figyelmet, amit fontosnak tart - csekélységeket nem méltat figyelemre, holott tehetné.

Már a test ellazítása is jótékony, mérhető hatással van az egészségre, ráadásul kifejezetten kellemes érzés. A mélyrelaxáció, vezetett képes meditáció során eláraszt minket a békesség - és a gyakorlás a kulcs ahhoz, hogy gyorsan, a körülményektől függetlenedve érjünk el mélységes nyugalmat, annak minden áldásos hatásával.

Megbeszéljük közösen az egyéni gyakorlás leggyakoribb buktatóit és sikerélményeit, illetve azt is, szülési kísérőtársa hogyan támogathatja majd elmélyülését, befelé forduló figyelmét.

 

Hogyan tanulható az Ösztönös Szülés?

Az emlős testünk már valóban mindent tud, amit a szülésről, várandósságról, szoptatásról, felépülésről (vagy a kísérőtársi szerepről) csak tudnia kell! Tudja azonban mindezt az ön gondolkodó elméje is?  Tanfolyamunk révén az anya (és kísérője) intellektusa megérti az összefüggéseket, szükségleteket, eloszlatja a tévhiteket, megtanul megnyugodni és elengedni minden feszültséget, terhet.

Ez egy fokozatos folyamat, ahol lépésről lépésre haladunk, erőltetés, siettetés nélkül, és a párok könnyen boldogulnak. Ahogyan egyre ellazultabb állapotot tanul meg elérni, érzékelni fogja, hogy teste minden egyes szervét, minden egyes izmát remekül érzékeli, és korábban sosem tapasztalt mértékben kapcsolatba kerül velük.

A gyakorlással pedig egyre könnyebben, gyorsabban éri el ezt az állapotot, illetve marad meg abban hosszabb időre, így magabiztosan várja szülését, hiszen a kórházi környezet jövés-menése sem fogja tudni megzavarni abban, hogy mély békében, a testi-lelki harmónia állapotában hozza világra gyermekét (függetlenül a szülés módjának orvosi részleteitől). Néhány hét vagy hónap során napi pár perc gyakorlás, és derűsen, magabiztosan, ereje teljében és nyugodtan készülhet a szülésre, az örömteli pillanatra, amikor családjuk új jövevényével összebújva ünnepelhetnek.

A relaxáció, stb. önállóan is elsajátítható, de sokat könnyít és gyorsít a tanuláson, ha "idegenvezetőnk" van, aki visszajelzéseivel, személyre szabott tippjeivel fokozza hatékonyságunkat. A csoportban tanulás is megkönnyíti a folyamatot, hiszen "sorstársainktól", kérdéseikből, illetve tapasztalataikból is tanulhatunk, miközben kölcsönösen motiváljuk egymást. Gondoljon csak a táncra - lehet róla könyveket találni, lehet otthon önállóan is próbálgatni táncolni, legtöbben mégis tanfolyamon érzik úgy, hogy személyre szabott figyelmet, valódi sikerélményeket szereztek a bárhol, bárkivel élvezetes tánchoz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Bekezdések