Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Bővebben a HipnoSzülésről Gyakori kérdések
« 2019. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
HipnoSzülése volt?

Ha Önnek HipnoSzülése volt, hálásak lennénk, ha megosztaná velünk szüléstörténetét, esetleg fotóját vagy videóját!

Beküldéshez vegye fel velünk a kapcsolatot a hipnoszules@gmail.com címen!
Az eredeti...

HypnoBirthing - az eredeti Mongan-módszer.

Ez a HipnoSzülés tanácsadó rendelkezik a HypnoBirthing Intézet oklevelével, és az Intézethez társulva, annak háttértámogatásával jogosult a teljes HypnoBirthing program oktatására.

 

null

 

HypnoBirthing Institute
Kérdése van?

Elérhetőségünk:

E-mail: hipnoszules@gmail.com
Telefon: +36 20 346 5721

 

Gyakori kérdések

Mi a Hypnobirthing? Miben különbözik a HypnoBirthing más szülésfelkészítő módszerektől? Mi a dolga a szülési Kísérőtársnak? Öntudatlan leszek? Emlékezni fogok a szülésem élményére? Hasznos lehet számomra a HypnoBirthing, ha nem természetes szülésre készülök, vagy ha a körülmények szükségessé teszik az orvosi beavatkozást, vagy esetleg a műtéti szülést? Igaz, hogy fájdalommentes lesz a szülésem HypnoBirthing-gel? Mi van akkor, ha az orvosom/szülésznőm nem hallott még a HypnoBirthing-ről? Akkor is fogom tudni használni ezt a módszert? Miben támogathat a szakember, hogy elérjem HypnoBirthing céljaimat? Hasznos lehet a HipnoSzülés olyasvalaki számára, akinek különlegesek a körülményei, vagy akinek mindenképpen császármetszése lesz?

Mi a HypnoBirthing®?


A HypnoBirthing® magyarul HipnoSzülést, azaz hipnózisban szülést jelent.
A HypnoBirthing® olyan módszer, melynek fókuszában a szülők gyengéd szülésre felkészítése áll. A HypnoBirthing® tanfolyamon bevált technikákat tanulhat egy jól megtervezett program keretén belül, mely mélyrelaxációból, vizualizációból és önhipnózisból áll. Ezeket úgy alakítottuk ki, hogy hozzásegítsék Önt egy kellemesebb szüléshez. A HypnoBirthing® támogatja a békés, nyugodt, természetes várandósságot, szülést és kötődés élményét a családok számára.


Miben különbözik a HypnoBirthing® más szülésfelkészítő módszerektől?


Eltérően más szülésfelkészítő módszerektől, melyek arra tanítják, hogy küzdjön meg a fájdalommal és kezelje azt, a HypnoBirthing® abból indul ki, hogy a gyermekszülés nem szükségszerűen fájdalmas, ha az anya megfelelően felkészült és ellazult. Ha a nők megértik, hogy a fájdalmat azok a hormonok okozzák, melyek feszültté teszik és összehúzzák izmaikat, s melyek termelődését a félelem okozza, megtanulják, hogy inkább engedjék el félelmeiket, és így endorfinokat termeljenek – boldogsághormonokat. Így képesek lehetnek megváltoztatni azon elvárásukat, hogy hosszú, fájdalmas vajúdásuk legyen, és arra cserélik, hogy egy sokkal kellemesebb szülésre számítanak.
A sekély, kimerítő légzésminta és a figyelemelterelés technikái helyett, melyekről egy tipikus szülésfelkészítőn hallhat, a HypnoBirthing® szülők mély hasi légzést tanulnak és totális ellazulást, lehetővé téve a vajúdó anyának, hogy harmóniában működjön együtt testével és kisbabájával. Ez teszi lehetővé, hogy rövidebb és kellemesebb szülés-születés élményre tegyenek szert.


Mi a dolga a szülési Kísérőtársnak?


A szülési Kísérőtárs, akit az anya választott, lényeges szereplője egy HipnoSzülésnek. (Gyakran a gyermek édesapja tölti be ezt a szerepet, de lehet családtag, barát(nő), vagy dúla is.)
A Kísérőtárs együtt gyakorol a várandóssal, hogy felkészítse őt a mély relaxációra. A vajúdás során  támogatja az anyát hipnotikus szuggesztiókkal, relaxációs technikákkal, mélyítő módszerekkel és vizualizációval, továbbá kényelmi intézkedéseket foganatosít, és az anyával együtt üdvözli a világra jött újszülöttet, akár saját kezével fogadva őt, amint előbukkan édesanyja öléből.

Anna Talea

Öntudatlan leszek? Emlékezni fogok a szülésem élményére?


Az igazság a félreértések és a tévhitek ellenére az, hogy egészen biztosan nem öntudatlan, aki önhipnózisban van. A HipnoSzülő anya mélyen ellazult, de eközben ugyanakkor aktív résztvevője is saját vajúdásának. Noha mély nyugalomban van, mégis teljesen tudatos, és ha kívánja, bármikor  beszélgethet vagy mozoghat. A HipnoSzülő anyák gyakran úgy tapasztalják, hogy időtorzulást élnek meg, nem tereli el figyelmüket az őket körülvevő környezet vagy más emberek, miközben szülésükre és kisbabájukra fókuszálnak.


Hasznos lehet számomra a HypnoBirthing®, ha nem természetes szülésre készülök, vagy ha a körülmények szükségessé teszik az orvosi beavatkozást, vagy esetleg a műtéti szülést?


Mindenképpen! Azok a dolgok, melyeket a HypnoBirthing® tanfolyamon sajátít el, mint például a relaxáció, segítségére lesznek Önnek és kisbabájának is, függetlenül a konkrét szülési élménytől.
Abban az esetben, ha bármilyen orvosi beavatkozásra lenne szükség, azt fogja tapasztalni, hogy képes nyugodt maradni és irányítása alatt tartani a helyzetet.
Azok az anyák, akiknél programozott császármetszésre volt szükség orvosi okokból, arról számoltak be, hogy teljesen nyugodtak és lazák voltak a folyamat előtt, alatt és után. Sokan jelezték, hogy nagyon kevés vagy semennyi gyógyszerre sem volt szükségük a szülés után, és nagyon rövid idő alatt felépültek a műtétből.


Igaz, hogy fájdalommentes lesz a szülésem HypnoBirthing®-gel?


A HipnoSzülés nem garantálja a fájdalmatlan szülést, noha sok HypnoBirthing® anya számol be relatíve fájdalommentes szülésről, vagy olyanról, melyet könnyen kezelni tudott. Amikor a fájdalom oka – a félelem, mely feszültté teszi a szülőizmokat – megszűnik, a szülés könnyebben, kellemesebben és gyorsabban lezajlik. Egy ellazult anya teste több endorfint termel, a természet saját nyugtatóit.
A HypnoBirthing® anyák így is tapasztalhatnak valamennyi szorítást vagy nyomást, de legtöbben úgy írják le a szülésüket, hogy együtt dolgoztak testükkel az érzetek által, így elkerülték azt a rettenetes fájdalmat, melyről más anyák számolnak be, akik eltérő szülésre felkészítő módszert választottak.


Mi van akkor, ha az orvosom/szülésznőm nem hallott még a HypnoBirthing®-ről? Akkor is fogom tudni használni ezt a módszert? Miben támogathat a szakember, hogy elérjem HypnoBirthing® céljaimat?


Egyre több és több szolgáltató hall a HipnoSzülés előnyeiről. Az Egyesült Államokban és más országokban sok kórház vagy születésház kínál HypnoBirthing® tanfolyamot szülésfelkészítő programjainak sorában, sőt néhány orvosi egyetemen oktatják is a szakembereknek. Ha az orvosa vagy szülésznője még nem ismeri a módszert, már a várandóssága korai szakaszában ragadja meg a lehetőséget, és vitassa meg terveit a szakemberrel  a használni kívánt technikákat és a nyugodt szülési körülményeket illetően.
A tanfolyamon szó lesz a szülési terv elkészítéséről, mely segítségére lesz abban, hogy szüléssel kapcsolatos célkitűzéseit kommunikálni tudja orvosa vagy szülésznője/bábája felé.
Igény esetén HypnoBirthing® szülésfelkészítője tájékoztatást tud nyújtani szolgáltatójának a HipnoSzüléssel kapcsolatban.


Hasznos lehet a HypnoBirthing® olyasvalaki számára, akinek különlegesek a körülményei, vagy akinek mindenképpen császármetszése lesz?

A HypnoBirthing® hasznos lehet olyan édesanyáknak is, akiknek császármetszése lesz, vagy egyéb különleges körülmény merül fel náluk. Sharon Gourlay (Lancaster, Ohio, USA) mondja saját tapasztalatait:

Mint olyan anya, aki csak császármetszéssel szülhetett, mindkét várandósságom alatt végig használtam a HypnoBirthing® technikáit, amikor a lányaim, Samantha és Isabella érkeztek. A HypnoBirthing® több különböző dologban is segített:

  • Korai kötődés – a HypnoBirthing® bátorított a magzataimmal való kapcsolatépítésre. Mivel a lányaim érkezését megelőzően több, traumatikus várandósságom is volt már, nagyon nehéznek éreztem, hogy kötődjem hozzájuk. Énekelve, beszélve hozzájuk, és tudatosan figyelni rájuk – rátaláltam egy pozitív kapcsolatra velük, és már nem a múltban éltem, hanem a jelenben, velük. A HypnoBirthing® támogatja a korai kötődést, így minden anya számára hasznos.
  • Légzőgyakorlatok – Miért lenne szükségem légzőgyakorlatokra, ha császármetszésre készülök? Ilyenkor a speciális légzés abban segít, hogy lelassítja a testet. Miért akarnám lelassítani a testemet? Idegesség és stressz kihathat az anya reakciójára az anesztézia során, ami befolyással lehet a műtétre. A légzéstechnika segítségével támogathatjuk testünket az anesztézia könnyed befogadásában. Lehetővé teszi, hogy az anya lazítson, és hatékonyan használja a hipnózist. A mély lélegzetvételek segítségével gyorsan megnyugszunk, és tudatosan jelen vagyunk a pillanatban, idegeskedés nélkül. Ez egy nagyon hatásos eszköz szülőként, szoptatáskor, és az egész élet során.
  • Szivárvány relaxáció – a Szivárvány relaxációs CD, a HipnoSzülés program sarokköve, és azzal a céllal készült, hogy az édesanya lazíthasson, és képes legyen hasznosítani természetes magzatkilökő (szülési) reflexét. Ugyanakkor sok más módon is hasznunkra lehet ez a CD. Használható a korai kötődés erősítésére, arra, hogy jobban ráhangolódjunk testünkre, és egyszerű relaxálásra is. Ha ellazultak vagyunk a műtét előtt, alatt és után, a felépülés könnyebb, gyorsabb, és remélhetőleg kevésbé fájdalmas, vagy akár teljesen fájdalmatlan is lehet. Donald Curtis szavaival élve: “a relaxáció azt jelenti, hogy minden aggodalmat és feszültséget elengedünk, és engedjük, hogy az élet természetes rendje átáramoljon teljes lényünkön”. Az ellazultság, melyet ez a CD segít elérni, az elmélyült nyugalom és béke érzése, mely kulcsfontosságú a szülés után, hogy hatékony szülők lehessünk, illetve a szoptatás során.
  • Szülési terv – azt gondolhatod, hogy “Császárom lesz, minek nekem szülési terv?!”. Csakhogy ez egyáltalán nem így van! A HypnoBirthing® tanfolyamon végigmegyünk azokon a témákon, fejezeteken, melyek egy hüvelyi szülési terv részét képezhetik. Nincs semmi ok rá, miért ne lehetne azokat az elveket, melyeket a szülési terv elkészítésekor alkalmaznánk, a császármetszéses tervünkre is alkalmazni (Kórházi felvétel előtt; Kórházi felvételkor; Műtét előtt; Műtét alatt; Műtét után; Az újszülött ellátása). Ha császármetszése lesz, bátorítjuk arra, hogy térképezze fel lehetőségeit az anesztéziát, sebészi folyamatot, felépülést illetően. Még “természetes” császármetszési módszer is létezik (családbarát szemléletű, gyengéd módszer, melyet Angliában fejlesztettek ki, s mely sebészeti technikával próbálja a megszületést a kisbaba számára a lehetőségekhez mérten hasonlóvá tenni a hüvelyen át történő megszületéshez). Szükség esetén rendelkezésére tudunk bocsátani erről több információt, melyet megoszthat és megbeszélhet kezelőorvosával. Mindenekelőtt nyílt kommunikációra bíztatjuk az egészségügyi szakemberekkel, beleértve a teljes szakszemélyzetet: szülész-nőgyógyász szakorvos(ok), aneszteziológus, esetleg rezidens(ek), szülésznő(k), szülészeti ápolók, gyermekápolók, stb.
  • Félelmek elengedése – a HypnoBirthing® tanfolyam részét képezi egy olyan alkalom, amikor félelmeink elengedésével foglalkozunk, hogy erőnk és önbizalmunk teljében szüljünk. Önmagában az a tény, hogy császármetszésre készül, nem jelenti azt, hogy ne lehetne ereje és önbizalma teljében! A gyermekáldás a szülőkben komoly félelmeket kelthet, melyeket, ha megfejelünk egy nagy hasi műtét aggodalmaival, szorongó, feszült, stresszes szülőket kapunk, akik nincsenek felkészülve kisbabájuk felhőtlen üdvözlésére. A HypnoBirthing® félelem-elengedő gyakorlata nyílt kommunikációt indíthat el a pár között, lehetővé téve számukra, hogy feloldjanak néhány félelmet, és elengedjék aggodalmaikat. E félelmek elengedése révén nyugodt és önbizalommal teli szülőkké válunk, mely szilárd alapot biztosít számunkra, amikor megkezdjük utunkat a gyermeknevelés évei felé.
  • Felvilágosítás – a HypnoBirthing® tanfolyamon tanultak révén a szülők bátrabban derítik fel a rendelkezésükre álló lehetőségeket a szülés körüli időszakban. Megtanulnak úgy kérdezni a szülészeti team tagjaitól, hogy tiszteletüket kifejezve nyilvánvalóvá tegyék, itt az ő szülésükről van szó, melynek energiái a sajátjuk. Elsősorban jó szülők, és csak másodsorban “jó páciensek”, akik a lehető legtöbbet szeretnék megtudni, amikor egy olyan különleges helyzettel néznek szembe, mint a (műtéti) szülés. A szülők válaszutak előtt állnak, és tájékozódásuk a különböző alternatívákról és holisztikus megközelítésekről bizonyára előnyükre válik. Az ilyen alternatívák, holisztikus megközelítések egyike lehet a hipnoterápia, az akupunktúra, a gyógynövények, a különböző masszázsok, vagy akár a reiki használata.

 A hipnoterápia óriási segítséget nyújthat az anyának a császármetszés és az azt követő lábadozás során. Sok HypnoBirthing® szülésfelkészítő egyben hipnoterapeuta is, vagy tudnak a környéken dolgozó hipnoterapeutát ajánlani a szülőknek. Az ilyen ajánlás haszna sokrétű lehet. Azok a szülők, akik hipnoterápiával készülnek fel a műtétre, vagy a lábadozásra, úgy találják, hogy szorongásuk csökkent. Nyugodtak és magabiztosak, ami gyorsítja a felépülést és megkönnyíti a gyógyulást. A hipnózis segítségével csökkenthető a fájdalom és a műtét kellemetlenségei. Csökken a vérzés a műtét során, és azt követően. Sok anya számol be arról, hogy így kevesebb gyógyszerre van szüksége a lábadozás során, miáltal gondtalanul szoptathatja kisbabáját, a kicsi nem kap a gyógyszerekből az anyatejen át. A felépülést illetően:  én 3-5 órával a műtét után fel tudtam kelni, nagyon kevés kellemetlenséget tapasztaltam, és a vágás helye gyorsan gyógyult.


Nem kell “egyedül végig csinálnia”, ha császármetszéssel néz szembe. A HypnoBirthing® technikák segíthetnek Önnek – vegye fel a kapcsolatot tanácsadónkkal.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Bekezdések