Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Tudj meg többet az Ösztönös Szülésről! Gyakori kérdések
« 2023. február »
február
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Ösztönös Szülése volt?

Ha Mongan-módszerrel készült Ön is, hálásak vagyunk, ha megosztja velünk HypnoBirthing® szüléstörténetét, fotóját vagy videóját, sokakat inspirálhat általa.

Beküldéshez vegye fel velünk a kapcsolatot az osztonos.szules@gmail.com címen!
Az eredeti...

HypnoBirthing - Ösztönös Szülés. Az eredeti Mongan-módszer.

Ez a HypnoBirthing® tanácsadó rendelkezik a Nemzetközi HypnoBirthing® Intézet oklevelével, és az Intézethez társulva, annak háttértámogatásával jogosult a teljes HypnoBirthing® program oktatására.

gold seal 

HypnoBirthing Institute
Kérdése van?

Elérhetőségünk:

E-mail: osztonos.szules@gmail.com 
Telefon: +36 20 346 5721

 

Gyakori kérdések

Miben különbözik az Ösztönös Szülés program más szülésfelkészítő programoktól? Mi a dolga a szülési Kísérőtársnak? Mi van, ha nem sikerül így szülnöm? Hasznos lehet a Mongan-módszer császármetszésnél is?

Mi az Ösztönös Szülés program lényege?


A Mongan-módszer (HypnoBirthing®) olyan módszer, melynek fókuszában a szülők gyengéd szülésre felkészítése áll. A tanfolyamunkon bevált technikákat tanulhat egy jól megtervezett pedagógiai program keretén belül, például mélyrelaxációt, vizualizációt, légzést. Ha az elmét sikerül nyugodt szövetségesévé tenni, a test bölcs folyamata kibontakozhat. Technikáinkat, tippjeinket úgy alakítottuk ki, hogy hozzásegítsék Önt egy kellemesebb szüléshez, támogatva a békés, nyugodt, természetes várandósságot, szülést és kötődés élményét a családok számára.

Miben különbözik a Mongan-módszer más szülésfelkészítő programoktól?


Eltérően más szülésfelkészítő módszerektől, melyek arra tanítják, hogy küzdjön meg a fájdalommal és kezelje azt, az Ösztönös Szülés abból indul ki, hogy a gyermekszülés nem szükségszerűen fájdalmas, ha az anya megfelelően felkészült és ellazult, teste boldogsághormonokat termel. Így képesek lehetnek megváltoztatni azon elvárásukat, hogy hosszú, fájdalmas vajúdásuk lesz, és arra cserélik, hogy egy sokkal kellemesebb szülésre számítanak, mindent meg is téve érte.
A sokféle vészhelyzet riogató felsorolása, orvosi eljárások részletes taglalása helyett mi arról beszélünk, ami a testben normál esetben zajlik, és legfőképp arra fókuszálunk, amit Ön önmagáért és a párjáért, kisbabájáért, egy kellemesebb, gyengédebb élményért tehet. Tehetetlen rettegés, kiszolgáltatottság élménye helyett nyugodt céltudatosság, totális ellazulás, lehetővé téve a vajúdó anyának, hogy harmóniában működjön együtt testével és kisbabájával, a kísérőtársnak pedig, hogy erős támasza lehessen családjának. Mint látszik, módszerünkben a Kísérőtársnak is fontos szerepet szánunk, illetve fontos témánknak gondoljuk az apák szükségleteire való odafigyelést is.

Mi a dolga a szülési Kísérőtársnak?

A szülési Kísérőtárs, akit az anya választott, lényeges szereplője egy Ösztönös Szülésnek! (Leggyakrabban a gyermek édesapja tölti be ezt a szerepet, de lehet bármilyen egyéb családtag, barát(nő), vagy dúla is.)
A Kísérőtárs együtt gyakorol a várandóssal, hogy felkészítse őt a mély relaxációra. A vajúdás során  támogatja az anyát bíztatásával, relaxációs technikákkal, nyugalmát elmélyítő módszerekkel és vizualizációval, továbbá kényelmi intézkedéseket (pl. érintés, párna, itatás, stb.) foganatosít, és az anyával együtt üdvözli a világra jött újszülöttet, akár saját kezével fogadva őt, amint előbukkan édesanyja öléből.
Az aranyórák idején pedig, amikor az édesanya már elfáradt, vagy saját szükségleteire kell fókuszálnia (pl. eszik, zuhanyzik, alszik) ő is meztelen mellkasán tudja a biztonság és nyugalom legerősebb érzését nyújtani a kicsinek.
Az apák erős érdekvédők tudnak lenni: kérdéseket feltenni, magyarázatokat kérni, kívánságokat elismételni... vagy odafigyelve rá, hogy a köldökzsinórt csak annak elfehéredése után vágják el. Ők lesznek azok, akik figyelni tudnak az apróságokra: a szükségtelenül égve felejtett lámpákra, a verőfényben elhúzható függönyökre, a szemérmet őrző leplekre, rápisszenve a feleslegesen vagy túl hangosan megszólalókra... ahogyan csakis ők tudnak, hiszen a jelenlevők közül a legjobban ők ismerik az asszony és a gyermek igényeit, prioritásait.

Anna Talea

Öntudatlan leszek? Emlékezni fogok a szülésem élményére?

Az igazság a félreértések és tévhitek ellenére az, hogy egészen biztosan nem öntudatlan, aki befelé koncentrál. A szülőanya ösztönei programját követve mélyen ellazult, de eközben ugyanakkor aktív résztvevője is saját vajúdásának. Noha mély nyugalomban van, elméje tiszta, és ha kívánja, bármikor  beszélgethet vagy mozoghat. A meditálók gyakran úgy tapasztalják, hogy időtorzulást élnek meg, nem tereli el figyelmüket az őket körülvevő környezet vagy más emberek, miközben szülésükre és kisbabájukra fókuszálnak.

Hasznos lehet számomra az Ösztönös Szülés program akkor is, ha nem természetes szülésre készülök, mert a körülmények szükségessé teszik az orvosi beavatkozást, vagy akár császármetszést?

Mindenképpen IGEN!
Azok a dolgok, melyeket a Mongan-módszer tanfolyamán sajátít el, mint például a relaxáció, vagy hatékony kommunikáció a választott szakemberekkel, segítségére lesznek Önnek és kisbabájának, sőt Kísérőtársának is, függetlenül a konkrét szülési körülményektől, helyzetektől, döntésektől.
A homo sapiens eszközhasználó faj - ösztönösen veszünk igénybe segítséget, technológiát vagy technikákat, ha azt indokoltnak, célszerűnek látjuk: például életet, egészséget veszélyeztető, kivételes helyzetekben.
Abban az esetben, ha bármilyen orvosi beavatkozásra lenne szükség, azt fogja tapasztalni, hogy képes nyugodt maradni és irányítása alatt tartani a helyzetet. Emlékezni fog rá, hogy kérdéseket tehet fel, kívánságokat fogalmazhat meg, és továbbra is tehet a komfortjáért, vagy a baba minél gyengédebb élményéért.
Azok az anyák, akiknél programozott császármetszésre volt szükség orvosi okokból, arról számoltak be, hogy teljesen nyugodtak és lazák voltak műtéti szülésük előtt, alatt és után. Sokan jelezték, hogy nagyon kevés vagy semennyi gyógyszerre sem volt szükségük a szülés után, és nagyon rövid idő alatt felépültek a műtétből. Említse meg aneszteziológusának bizalommal, hogy relaxációs technikákat (is) kíván használni, és hogy ebben milyen támogatást kér tőle.
Bár tanfolyamunk fókuszpontjában az egészséges folyamatok állnak, orvosi tanácsot pedig nem adunk, a legkülönfélébb helyzetekre volt már példa a Mongan-módszer alkalmazásának évtizedei alatt. Magabiztosságot tud meríteni ezek példáiból, és megtalálni saját derűs, magabiztos, ösztönös útját.

Sharon Gourlay (Lancaster, Ohio, USA) mondja el saját tapasztalatait császármetszéséről:

"Mint olyan anya, aki csak császármetszéssel szülhetett, mindkét várandósságom alatt végig használtam a HypnoBirthing® technikáit, amikor a lányaim, Samantha és Isabella érkeztek. A HypnoBirthing® több különböző dologban is segített:

  • Korai kötődés – a HypnoBirthing® bátorított a magzataimmal való kapcsolatépítésre. Mivel a lányaim érkezését megelőzően több, traumatikus várandósságom is volt már, nagyon nehéznek éreztem, hogy kötődjem hozzájuk. Énekelve, beszélve hozzájuk, és tudatosan figyelni rájuk – rátaláltam egy pozitív kapcsolatra velük, és már nem a múltban éltem, hanem a jelenben, velük. A HypnoBirthing® támogatja a korai kötődést, így minden anya számára hasznos.
  • Légzőgyakorlatok – Miért lenne szükségem légzőgyakorlatokra, ha császármetszésre készülök? Ilyenkor a speciális légzés abban segít, hogy lelassítja a testet. Miért akarnám lelassítani a testemet? Idegesség és stressz kihathat az anya reakciójára az anesztézia során, ami befolyással lehet a műtétre. A légzéstechnika segítségével támogathatjuk testünket az anesztézia könnyed befogadásában. Lehetővé teszi, hogy az anya lazítson [...]. A mély lélegzetvételek segítségével gyorsan megnyugszunk, és tudatosan jelen vagyunk a pillanatban, idegeskedés nélkül. Ez egy nagyon hatásos eszköz szülőként, szoptatáskor, és az egész élet során.
  • Szivárvány relaxáció – a Szivárvány relaxációs CD, az Ösztönös Szülés program sarokköve, és azzal a céllal készült, hogy az édesanya lazíthasson, és képes legyen hasznosítani természetes magzatkilökő (szülési) reflexét. Ugyanakkor sok más módon is hasznunkra lehet ez a CD. Használható a korai kötődés erősítésére, arra, hogy jobban ráhangolódjunk testünkre, és egyszerű relaxálásra is. Ha ellazultak vagyunk a műtét előtt, alatt és után, a felépülés könnyebb, gyorsabb, és remélhetőleg kevésbé fájdalmas, vagy akár teljesen fájdalmatlan is lehet. Donald Curtis szavaival élve: “a relaxáció azt jelenti, hogy minden aggodalmat és feszültséget elengedünk, és engedjük, hogy az élet természetes rendje átáramoljon teljes lényünkön”. Az ellazultság, melyet ez a CD segít elérni, az elmélyült nyugalom és béke érzése, mely kulcsfontosságú a szülés után, hogy hatékony szülők lehessünk, illetve a szoptatás során.
  • Szülési terv – azt gondolhatod, hogy “Császárom lesz, minek nekem szülési terv?!”. Csakhogy ez egyáltalán nem így van! A HypnoBirthing® tanfolyamon végigmegyünk azokon a témákon, fejezeteken, melyek egy hüvelyi szülési terv részét képezhetik. Nincs semmi ok rá, miért ne lehetne azokat az elveket, melyeket a szülési terv elkészítésekor alkalmaznánk, a császármetszéses tervünkre is alkalmazni (Kórházi felvétel előtt; Kórházi felvételkor; Műtét előtt; Műtét alatt; Műtét után; Az újszülött ellátása). Ha császármetszése lesz, bátorítjuk arra, hogy térképezze fel lehetőségeit az anesztéziát, sebészi folyamatot, felépülést illetően. Még “természetes” császármetszési módszer is létezik (családbarát szemléletű, gyengéd módszer, melyet Angliában fejlesztettek ki [...], megpróbálja a megszületést a kisbaba számára a lehetőségekhez mérten hasonlóvá tenni a hüvelyen át történő megszületéshez). Szükség esetén rendelkezésére tudunk bocsátani erről több információt, melyet megoszthat és megbeszélhet kezelőorvosával. Mindenekelőtt nyílt kommunikációra bíztatjuk az egészségügyi szakemberekkel, beleértve a teljes szakszemélyzetet: szülész-nőgyógyász szakorvos(ok), aneszteziológus, esetleg rezidens(ek), szülésznő(k), szülészeti ápolók, gyermekápolók, stb.
  • Félelmek elengedése – a tanfolyam részét képezi egy olyan alkalom, amikor félelmeink elengedésével foglalkozunk, hogy erőnk és önbizalmunk teljében szüljünk. Önmagában az a tény, hogy császármetszésre készül, nem jelenti azt, hogy ne lehetne ereje és önbizalma teljében! A gyermekáldás a szülőkben komoly félelmeket kelthet, melyeket, ha megfejelünk egy nagy hasi műtét aggodalmaival, szorongó, feszült, stresszes szülőket kapunk, akik nincsenek felkészülve kisbabájuk felhőtlen üdvözlésére. [...] E félelmek elengedése révén nyugodt és önbizalommal teli szülőkké válunk, mely szilárd alapot biztosít számunkra, amikor megkezdjük utunkat a gyermeknevelés évei felé.
  • Felvilágosítás – a HypnoBirthing® tanfolyamon tanultak révén a szülők bátrabban derítik fel a rendelkezésükre álló lehetőségeket a szülés körüli időszakban. Megtanulnak úgy kérdezni a szülészeti team tagjaitól, hogy tiszteletüket kifejezve nyilvánvalóvá tegyék, itt az ő szülésükről van szó, melynek energiái a sajátjuk. Elsősorban jó szülők, és csak másodsorban “jó páciensek”, akik a lehető legtöbbet szeretnék megtudni, amikor egy olyan különleges helyzettel néznek szembe, mint a (műtéti) szülés. A szülők válaszutak előtt állnak, és tájékozódásuk a különböző alternatívákról és holisztikus megközelítésekről bizonyára előnyükre válik. Az ilyen alternatívák, holisztikus megközelítések egyike lehet [programunkon túl] a hipnoterápia, az akupunktúra, a gyógynövények, a különböző masszázsok, vagy akár a reiki használata.

 A hipnoterápia óriási segítséget nyújthat az anyának a császármetszés és az azt követő lábadozás során. Tanácsadóink tudnak a környéken dolgozó hipnoterapeutát ajánlani a szülőknek."

Fájdalommentes lesz a szülésem az Ösztönös Szülés programmal (HypnoBirthing®-gel)?


A Mongan-módszer nem garantálja a fájdalmatlan szülést, noha sok ügyfelünk számol be jó közérzetről, könnyű, csodaszép, gyengéd szülésről, vagy olyanról, melynek diszkomfortját könnyen kezelni tudta. Amikor a fájdalom egyik lehetséges oka – a félelem, mely feszültté teszi a szülőizmokat, és befolyásolja a hormonrendszert – megszűnik, sok szülés könnyebben, kellemesebben és gyorsabban lezajlik. Egy ellazult anya teste több endorfint termel, a természet saját nyugtatóit, fájdalomcsillapítóit.
A megőrzött nyugalom és kontroll abban is segít, hogy a pár bölcsebb, célszerűbb döntéseket hozhasson, melyek egyaránt szolgálják a folyamat haladását és saját komfortjukat is (például testhelyzetekről vagy orvosi eljárásokról).
A HypnoBirthing® anyák így is tapasztalhatnak intenzív testérzeteket (például szorítást, húzódást, vagy nyomást) a test elképesztően megkomponált munkáját megtapasztalva, de legtöbben úgy írják le élményüket, hogy együtt dolgoztak testükkel az érzetek által, így elkerülték azt a rettenetes szenvedést, melyről más anyák számolnak be, akik eltérő szülésre felkészítő módszert választottak, mely a félelemmel való munka szükségességét figyelmen kívül hagyta.

Mi van akkor, ha az orvosom/szülésznőm nem hallott még a Mongan-módszerről, vagy nem hipnoterapeuta? Akkor is fogom tudni használni, amit tanultam?

Egyre több és több szülészeti szakember hall a Mongan-program előnyeiről. Sok országban ezért már maguk a kórházak vagy születésházak kínálnak HypnoBirthing® tanfolyamot szülésfelkészítő programjaik sorában, sőt, néhány orvosi egyetemen oktatják is a szakembereknek. Ha az orvosa vagy szülésznője még nem ismeri a módszert, már a várandóssága korai szakaszában ragadja meg a lehetőséget, és vitassa meg terveit velük az alkalmazni kívánt technikákat és az Ösztönös Szüléshez szükséges nyugodt körülményeket illetően.
A tanfolyamon szó lesz a szülési terv elkészítéséről, mely segítségére lesz abban, hogy szüléssel kapcsolatos célkitűzéseit megfelelően kommunikálni tudja orvosa vagy szülésznője/bábája, gyermekorvosa, csecsemőápolója felé.
Igény esetén tanácsadónk tájékoztatást tud nyújtani szolgáltatójának az Ösztönös Szülés program részleteivel kapcsolatban!
A Mongan-módszer fantasztikus előnye, hogy egyáltalán nem igényel különleges szakértelmet szolgáltatójának szokásos képzettségén felül! Együttműködésére is csak annyira van szükség, amennyi rugalmasságot, szakmai alázatot, személyre szabottságot egyébként is minden remek szakember elvár önmagától, hiszen a gyógyászat holisztikus: nem csak egy-egy testrészt, emberi lényeket, sorsokat kezel, tudván, hogy a szülés körülményei hosszan kihatnak az egész család jóllétére! Merjen tehát bátran beszélni a kívánságairól, szükségleteiről, minden család más!

Mi van, ha nem sikerül az Ösztönös Szülés?

Filozófiánk nem sikerben és kudarcban gondolkodik, a szülés nem verseny, nem fogadás. A HypnoBirthing nem varázspálca, az élet pedig tud váratlan helyzetek elé is állítani...

Elsősorban is: tanácsadóink állnak rendelkezésére, ha szeretné visszajelezni nekünk szülésének tapasztalatát! A legnagyobb tisztelettel és megértéssel, őszinte érdeklődéssel hallgatjuk meg Önt, törekedvén felépülése támogatására, illetve a jövőben egyre elégedettebb tanfolyami résztvevőinkre.

Általánosságban álljon itt mégis néhány gondolat. Eredmény-fókusz helyett folyamat-orientált a Mongan-módszer!

Amikor csak eszünkbe jut, hogy tehetnénk magunkért valamit - tehetünk is! Talán csak apróságokat (mondjuk venni egy mély, lassú levegőt, vagy feltenni egy tisztázó kérdést), mégis: joggal leszünk büszkék rá, hogy ezáltal többet ki tudtunk hozni a helyzetből! Emiatt programunk hozzájárul, hogy a családok az átlagosnál jóval elégedettebbek lehessenek élményükkel. A legtöbben szívből ajánlanák ismerőseiknek programunkat, kérdezze meg bármelyik korábbi résztvevőnket!

A szülése nagy napján pedig kérdezze meg magától, vagy a párjától: tehetnénk most valamit, hogy kényelmesebben érezd magad? Hogy a babánk kényelmesebben érezze magát?

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
Bekezdések